Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Υλικό που θα σας ενδιαφέρει

"Ο Λαχανόκηπος της κρίσης"

Μοναδικό ντοκουμέντο του 1941 





  • Ποιο είναι το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια λαχανόκηπου?
  • Ποιοι είναι οι τρόποι ποτίσματος και ποια ποσότης νερού απαιτείται για κάθε πότισμα?
  • Πως προετοιμάζουμε το έδαφος? Πως το λιπαίνουμε? Τι είναι το σερμπέτι?
  • Πως πολλαπλασιάζονται τα λαχανικά?
  • Ποια είναι η διάρκεια της βλαστικής ικανότητας των σπόρων των  κυριότερων λαχανικών?



Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε ερασιτέχνη καλλιεργητή, αλλά και άλλες πολλές πληροφορίες θα βρείτε στο μοναδικό και επίκαιρο όσο ποτέ, βιβλίο του Νικόλαου Βοσυνιώτη "Ο Λαχανόκηπος του σπιτιού". 

Ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους Δηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες -όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία- αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν μικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβίωσή του. 


Το τυπογραφείο ∆ιον.Πετσάλη αναλαμβάνει την έκδοση του οδηγού που φέρει τον τίτλο: «Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» ήτοι τρόποι καλλιέργειας, περιποιήσεως και καταπολεμήσεως των ασθενειών των λαχανικών».
Στον πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί ότι η εμπόλεμη κατάσταση της Ευρώπης «έσχεν επίδρασιν και εις την ιδικήν μας χώρα, ιδίως εις το ζήτημα της διατροφής».
«Οι διαθέτοντες κήπον καλλωπιστικόν ετησίων ανθέων άς τον μεταβάλωσιν εις την περίστασιν ταύτην εις λαχανόκηπον. Ένεκα λοιπόν των ανωμάλων περιστάσεων,ας διερχόμεθα, πρέπει οι διαθέτοντες μικράν έκτασιν γής πέριξ του σπιτιού των ναμην την αφίσουν ανεκμετάλλευτον» και να καλλιεργήσουν λαχανικά , αφ ενός για να διευκολύνουν και όσους δεν έχουν χώρο για καλλιέργεια αλλά και για ναβρίσκουν ευκολώτερα τα λαχανικά που δεν βρίσκουν στην ελεύθερη αγορά.
Επιμέλεια (Πολιτιστικό τμήμα) Μαρίκα Αρβανιτοπούλου Ψηφιοποίηση ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) www.amna.gr

Το βιβλίο αυτό είναι παλιό και μοναδικό.  Εκδόθηκε το 1941 για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια στη δύσκολη περίοδο του πολέμου και της κατοχής και αξίζει να το κατεβάσετε για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς … 


Για να το κατεβάσετε σε pdf πατήστε εδώ

ή στον σύνδεσμο: http://geolesvos.files.wordpress.com/2012/04/laxanokipos-document.pdf



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου