Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Διατήρηση σπόρων: γνωρίστε τους κατάλληλους τρόπους!.






Για έναν μικροπαραγωγό, η σωστή μεταχείριση και διατήρηση των σπόρων που πρόκειται να σπείρει την επόμενη χρονιά αποτελεί μια χρήσιμη γνώση.

Οι σπόροι σποράς είναι δυνατόν να προέρχονται είτε από την αγορά μιας μεγάλης ποσότητας σπόρων που πρέπει να αποθηκευτούν, είτε από την καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς.

Τι μπορεί να επιτύχει ένας παραγωγός μικρής κλίμακας διατηρώντας και αναπαράγοντας σπόρους;

-Συνέχιση της παραγωγής προϊόντων με ίδια χαρακτηριστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι απίθανο να σταματήσει η παραγωγή μιας ποικιλίας από τους σποροπαραγωγικούς οίκους κάποια στιγμή, για διάφορους λόγους.

-Με λίγη γνώση και παρατήρηση είναι πιθανή η διασταύρωση ποικιλιών αξιοποιώντας τα πιο παραγωγικά και ποιοτικά φυτά.

-Εξοικονόμηση χρημάτων από την εκ νέου αγορά σπόρων.

Δείτε ποια είναι τα σημεία κλειδιά για επιτυχημένη διατήρηση των σπόρων

Συνθήκες αποθήκευσης

Η θερμοκρασία (4-5οC) και η υγρασία του χώρου πρέπει να είναι χαμηλά για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρώιμης βλάστησης των σπόρων. Μια καλή λύση είναι να τους εισάγουμε σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν υδατοστεγώς - αεροστεγώς και κατόπιν στο ψυγείο.

Σημαντικό για τη μακροβιότητα της ζωτικότητας και υγείας των σπόρων είναι η υγρασία που περιέχεται σε αυτούς. Τα επίπεδα της εμπεριεχόμενης υγρασίας εξαρτώνται από το είδος του σπόρου, με μέσο όρο από 8 έως 11%.

Αφυδάτωση σπόρων

Επειδή πολλές φορές δεν είναι δυνατή η επίτευξη της επιθυμητής υγρασίας κατά τη συγκομιδή των σπόρων, πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να απομακρύνουμε την περίσσεια αυτής. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν οι σπόροι ζωντανοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παραμονή των σπόρων στους 38οC για 6 ώρες και κατόπιν εγκλεισμός σε υδατοστεγές δοχείο που θα τοποθετηθεί στην ψύξη, οδηγούν σε διατήρηση μέχρι και 10 χρόνια ανάλογα το σπόρο. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει με ειδικό εξοπλισμό ή ακόμη και σε κλίβανο.

Οι σκληροί σπόροι

Εάν το ποσοστό της υγρασίας στους σπόρους πέσει κάτω από 8% τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί το φαινόμενο των σκληρών σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι δεν είναι ικανοί να απορροφήσουν νερό ώστε να συμβεί η διαδικασία της βλάστησης. Χαρακτηριστικοί σπόροι που θέλουν ενυδάτωση για αρκετό χρόνο είναι τα μπιζέλια και τα φασόλια.


Πηγή:http://www.agronomist.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου