Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού οργανώνει για τρίτη συνεχόμενη φορά την «Γιορτή Των Σπόρων», την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 στο Αγροκήπιο της Παροικιάς.
Στόχος της γιορτής των σπόρων είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη των ντόπιων ποικιλιών των νησιών μας μέσω της ανταλλαγής  σπόρων μεταξύ αυτών που διατηρούν τέτοιες ποικιλίες και ο εφοδιασμός με σπόρους σε αυτούς που επιθυμούν να τους σπείρουν.
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να διατηρήσουν τους σπόρους τους που είναι αποτέλεσμα  εκατοντάδων χρόνων προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου, και είναι λιγότερο ευπαθείς σε αρρώστιες, δεν εξαρτώνται από λιπάσματα και φυτοφάρμακα και είναι απαραίτητο στοιχειό των τοπικών γαστρονομιών. Η εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Θα είμαστε τότε διατροφικά εξαρτημένοι από την αγροτική και χημική βιομηχανία.

Στα νησιά μας έχουμε ακόμα ειδικότερους λόγους να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες βρώσιμων και άλλων φυτών. Οι Κυκλάδες  έχουν περιορισμένους φυσικούς πόρους όπως νερό και αγροτικές εκτάσεις. Έτσι η εμφανιζόμενη νέα διάθεση  επιστροφής στην αγροτική παραγωγή δεν θα μπορούσε να στοχεύσει την ποσότητα αλλά την ποιότητα και την υψηλή προστιθέμενη αξία.

Και είναι σαφές ότι η υψηλότερη προστιθέμενη αξία θα επιτευχθεί με ντόπιες ποικιλίες που θα τύχουν αναγνώριση με "brand name" η/και πιστοποίηση προέλευσης και βιολογικής καλλιέργειας.

Επίσης σαφές είναι ότι ένα τέτοιου τύπου αγροτικής ανάπτυξης διασυνδέεται με τον καλύτερο τύπου τουρισμού που προσδοκούμε. Αλλά αν μη τι άλλο, η "Γιορτή των Σπορών" είναι ένα γλέντι που καλωσορίζει την άνοιξη, με ποτό και μεζέ, ίσως και χορό. Ας επωφεληθούμε από την κρίση για να γίνουμε πιο κοινωνικοί, στον υπέροχο χώρο του αγροκήπιου που πρέπει να ξαναγίνει με κάποιο τρόπο ο πόλος έλκυσης της αγροτικής παραγωγής της  Πάρου!

Παρακαλούμε θερμά όσους διαθέτουν σπόρους να μας τους φέρουν εκ των προτέρων για να αποφύγουμε κάποια συμφόρηση που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο τόπος παραλαβής σπόρων είναι το γραφείου του Parosweb, οδός Μαρινόπουλου, Παροικιά, τηλ. 22840 24571.
http://www.cycladitis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13029%3A3%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-7-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85&Itemid=114

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου